Субота, 20.04.2024, 02:38
Вітаю Вас Гість | RSS

Міська бібліотека-філія смт.Томашгород

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 136
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

Обдарованих дітей із родин учасників АТО та загиблих за часів Майдану та АТО запрошують узяти участь у проекті видання дитячого літературного альманаху «Ангел на ротації».

Видання передбачає поетичні та прозові доробки (казки, легенди, оповідання) наймолодших письменників Рівненщини, яких безпосередньо торкається питання української жертовності та героїзму, котрі проявляють їхні батьки та рідні.

Тема – патріотизм, любов до батьків, України та рідного краю, його природи та суспільного середовища.

Умови публікації: приймаються 3-4 вірші або прозовий текст (казка, оповідання), розміщений на 3-х сторінках документу Microsoft Word формату  А-4, (14 кегль, Times New Roman, одинарний міжрядковий інтервал).

Термін подання творів: до 5 березня 2017 року.

Роботи надсилати (на диску) із повним ім’ям, прізвищем автора та короткою біографічною довідкою на адресу: м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 1, Рівненській організації Національної спілки письменників України або на електронну адресу: roonspu@gmail.com  для попереднього узгодження.

Джерело:

http://rdob-blog.ucoz.ua/news/stante_chastinoju_novogo_literaturnogo_almanakhu_angel_na_rotaciji/2017-02-06-869

Категорія: | Переглядів: 443 | Додав: WWWWW_W | Дата: 08.02.2017 | Коментарі: (1)  

Конкурс «Наша спадщина» проводиться у рамках Всеукраїнського патріотичного культурно-освітнього проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді», що покликаний популяризувати надбання національної та всесвітньої культурної спадщини.

Ініціаторами та організаторами Конкурсу є: Міжнародний фонд культурного співробітництва та Державна бібліотека України для юнацтва.

Мета і завдання Конкурсу

Конкурс проводиться з метою:

Підвищення культурного рівня молоді, формування шанобливого ставлення до всесвітньої, національної спадщини та української мови.

Виховання патріотизму на підґрунті вивчення національних традицій та позитивних прикладів з історії українського народу.

Забезпечення взаємодії та співпраці між державними органами виконавчої влади, громадськими організаціями, установами та навчальними закладами.

Завданням Конкурсу є:

виявлення творчих здібностей та залучення молоді до творчої діяльності та активної участі у культурному житті рідного краю.

У Конкурсі беруть участь: поети, письменники, художники, майстри та аматори декоративно-ужиткового мистецтва тощо; учнівська, студентська та робітнича молодь; дослідники історико-культурної, природної та нематеріальної спадщини України.

Вікова категорія молоді – 14-30 років незалежно від расової, релігійної та соціальної приналежності.

Умови проведення Конкурсу.

 Тематика Конкурсу – «Культурна і природна спадщина України».

Конкурс проводиться у 5 номінаціях:

Малюнок/Картина: «Моя мальовнича Україна» (формат малюнку/картини А4, А3).

Вироби народного промислу: «Рукотворні скарби» (кераміка, природний матеріал, витинанка, розпис на склі тощо).

Вишивка «Полотно життя» (рушник, сорочка, скатертина, серветка тощо).

 Писанка «Кольорова Україна».

Твір «Наша мова калинова» (власний: вірш, проза, есе, нарис тощо). Обсяг конкурсної роботи не повинен перевищувати 0,2 умовних друкованих аркуша або 5 аркушів формату А4 (шрифт Times New Roman, кегль 14, інтервал 1.5, поля стандартні).

Учасники заповнюють заявку-анкету:

– ПІБ учасника (повністю) або назва колективу (ПІБ та кількість учасників);

– дата народження;

– навчальний заклад : факультет, курс, клас;

– місце роботи;

– домашня адреса, контактний телефон;

... Читати далі »
Категорія: | Переглядів: 451 | Додав: WWWWW_W | Дата: 08.02.2017 | Коментарі: (0)  

Зустріч через роки

… «Нам так було добре вдвох, так добре… А я тоді послухав маму, що ти мені не потрібна». Ці слова він їй сказав через багато років, коли вони зустрілись. Для неї вони вже не мали ніякого значення, бо вона була заміжня і знайшла своє щастя. Він також був одружений, вже вдруге.

З моменту їхніх зустрічей минуло більше десяти років.

Коли закінчувався навчальний рік, вона збирала свої речі і відправлялась на відпочинок до своєї бабусі в село. Так з року в рік вона проводила свої літні канікули і там вона зустріла його. Коли вона з ним познайомилась їй було 15, а йому 17. Він полонив всі її думки. Вона не могла вже думати ні про що, тільки про нього. Вона чекала вечора, коли піде гуляти, щоб знову його побачити. Він був дуже привабливий і багато дівчат за ним просто мліли, вона зрозуміла, що в неї шансів немає. Вона не була моделлю і не настільки була гарною, як ті, що за ним впадали. Хай буде так, як буде, вирішила вона для себе, адже думати про нього їй ніхто не заважатиме. З дня їхнього знайомства, вона немов би з’їхала з глузду, коли думала про нього. Вона намагалась робити так, щоб з ним зустрітись, зазирнути в його гарні очі, або просто поговорити. Її старання не залишили його байдужим і за короткий час її залицянь, прояву уваги, зробили своє діло і вони почали зустрічатись.

Той короткий час, який вони провели разом, можна було назвати «дурість» з великої літери. Їхні зустрічі були незрозумілі для них двох. Вони, то зустрічались, то він йшов до інших, а вона не зважала ні на що, і шукала з ним зустрічей. В нього було щось таке, що зводило її з розуму. Вона йому вибачала, голубила і насолоджувалась тими хвилинами, що проводила з ним. Вони могли просто бути вдвох і дивитись телевізор, гуляти нічними вулицями села і спостерігати над тим як сходить сонце. Одним словом, їм було дуже, дуже добре разом…

Літо готувало здавати варту осені. Канікули добігали кінця і їй потрібно було повертатись до міста і готуватись до нового начального року. На цьому їхні зустрічі закінчились. Мабуть, продовження їхніх стосунків не мали майбутнього, бо те безумство ні до чого доброго не призвело б. Це був кінець.

Вона повернулась до звичного життя, де була тільки школа і один рік для підготовки до вступу в виш. Рік минув дуже швидко і цього літа вона не поїхала до бабусі, а готувалась і вступила до вишу. Розпочалась нова сторінка життя, де для нього не було місця, вона про нього майже не згадувала.

Проходили роки… Прийшов час і вона зустріла гарного, доброго хлопця і вийшла за нього заміж і знайшла саме головне – щастя. Її життя стало якимось новим. Вона все частіше стала задумуватись над помилками минулого, над своїми вчинками. Вона жила і насолоджувалась своїм життям.

Про нього вона взагалі забула. Він залишився десь далеко-далеко в минулому, але життя вносить свої корективи і їм судилось зустрітись, можливо для того, щоб ще раз згадати той час і зробити якісь висновки. Можливо, потрібно було зустрітись, щоб вона почула ті слова і зрозуміла, що вони для неї не несуть нічого, окрім далекого минулого, якого не повернеш.  

(Таша Єремей)    


 

Ти не згадуй мені більш ніколи тієї ночі,
Коли всі найлютіші слова обірвалися з твоїх вуст.
Ти звичайно забудеш мене, якщо схочеш,
Ну, а я хоч і схочу, не зможу - клянусь.

Ти видалиш мій номер у себе, викинеш з серця,
Ти при згадці про мене лиш просто зітхнеш.
Ну а я засинатиму і прокидатимусь, як вперше
Після твого вердикту: "Ти нічого не повернеш".

Моя осінь для тебе стане зовсім чужою,
І ті вірші, що пишу для тебе - уже не твої.
А мені просто лишиться любуватись твоєю красою
Й розуміти, що краса ця уже не належить мені.

(Близнюк Тетяна)


Свято Миколая

Йде Святий Миколай десь по сніжку,

... Читати далі »

Категорія: | Переглядів: 469 | Додав: WWWWW_W | Дата: 03.01.2017 | Коментарі: (0)  

28 грудня в приміщенні Томашгородської міської бібліотеки відбулося засідання літературної  світлиці «Поліське джерело».

На засідання зібралися місцеві автори. Такі зустрічі вже стали звичними у бібліотеці, де за столом, за чашечкою чаю проходять літературні бесіди, де автори читають свої нові твори і обмінюються життєвими історіями.

Дуже приємно, що до зустрічей долучилася місцева молодь і тішить присутніх літературними новинками.

На зустрічі звучали вірші місцевих авторів.

На закінчення засідання пролунали привітання з наступаючими святами, а Близнюк Тетяна та Близнюк Наталія  до новорічним привітань подарували всім присутнім подарункові цукерки з побажаннями-сюрпризами.

 

Категорія: | Переглядів: 388 | Додав: WWWWW_W | Дата: 29.12.2016 | Коментарі: (0)  

     Сильний дух ніколи не втрачає свого існування, і тому головна ідея цього проекту «Легенди про сучасних героїв України» – увічнити пам`ять про наших легендарних захисників, створити сучасний український епос за допомогою талановитих школярів з усіх куточків країни. Їх творча уява, добрі серця та щире бажання віддати шану воїнам за подвиг, безумовно, спроможні на шедеври дитячої думки.

     За думкою організаторів конкурсу, це буде найкращим моментом патріотичного виховання українських школярів – бо вони це зроблять самі для себе, працюючи над книгою, створюючи легенди про Героїв. Хтось з них «став» птахом, хтось – ячмінним колосом, а хтось «дивиться» з Небес на рідну землю, та вкладає всю свою любов до неї у силу вітру, а хтось і досі живе та дивує нас своїми вчинками… Від стародавніх героїв національного епосу – Данило Кожум`яки, Котогирошка та інших – до сучасних образів, які втілить в оповідання дитяча уява та фантазія.

     Головне – посіяти в розумі підлітків цінність високого духу людини, її моральні закони, справжню гідність, донести важливість та необхідність свого розвитку для цього.

     Школярі пишуть про тих героїв, історії яких загально відомі, або про них розповіли батьки чи друзі, або інформацію знайдено у ЗМІ та Інтернет.

Умови участі у дитячому літературному конкурсі.

     Взяти участь у конкурсі мають змогу учні шкіл, гімназій ті інших навчальних закладів України та м. Києва, віком від 10-17 років. До участі у конкурсі приймаються оповідання, що не були раніше надруковані, або опубліковано в Інтернеті. Друковані твори надсилаються в електронному вигляді в текстовому форматі word на скриньку конкурсу konkurc-jobs@i.ua

     Разом із друкованим твором автори мають надати відомості про себе: ім’я, вік, місце проживання, навчальний заклад, назва твору, які будуть використані в друкованій книзі, як підтвердження авторства.

     Твори надсилаються членам журі на розгляд в електронному вигляді без відомостей про автора(для уникнення упередженості). Свої враження про твори журі можуть висловлювати на сайті проекту або на тематичній сторінці проекту в соцмережі Фейсбук.

     Прийом робіт до 1 березня 2017 року. Оголошення переможців 4 квітня 2017 р., на заході присвяченому міжнародному дню дитячої книги (формат, місце з'ясовуються). Презентація надрукованой книги 24 травня 2017 року(дата уточнюється).

Номінації за віковими категоріями та призовий фонд:

від  10-12 – 1,2,3 місця – 3000 грн.;  

від 12-15 – 1,2,3 місця – 3000 грн.;

від 15-17 – 1,2,3 місця – 3000 грн.

     Також меценати та партнери визначають своїх симпатиків та примирують учасників, але в симпатики не можуть входити призери конкурсу, яких визначило поважне журі. Симпатики брендів – 3000 грн.; Симпатики брендів – 3000 грн.; Симпатики брендів – 3000 грн.

     Оргкомітет визначив, що призовий фонд для переможців буде однаковий, так як головним призом для дітей буде книга, а їх ім’я увіковічиться  в історії на сторінка книги «Легенди сучасних героїв України», авторами якої во є.

     Твори призерів та симпатиків будуть надруковані в книзі «Легенди про сучасних героїв України».

... Читати далі »

Категорія: | Переглядів: 447 | Додав: WWWWW_W | Дата: 02.11.2016 | Коментарі: (0)  

Категорія: | Переглядів: 458 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.09.2016 | Коментарі: (0)  

Я дякую Тобі, Господь, що маю очі

І бачу небо голубе, і сяйво зоряне зоряне у ночі

І в чистому струмочку відображення себе.

За сонечка ясний промінчик,

 

Що сяє перлами у крапельках роси,

За свіжий аромат зеленої сосни,

За яблуні квітуючий промінчик.

 

За тихий подих вітерця,

Яким ворушить вітки  деревця

Й за квіточки  в саду барвисті

За калину й червоне намисто.

**************

Я дякую, що маю хліб в достатку

Й ВОДИ У СПЕКУ ТИ ДАЄШ НАПИТИСЬ

І  можу я теплом твоїм зігрітись

Коли в молитві я звертаюсь, Татку.

 

Я дякую, що ти назвав своїм дитям,

Коли прийшла до тебе з каяттям,

За слово ласкаве, яке промовив у тиші

Що ти не дав загинути душі.

(Пучкова Ольга)

***************

Краю мій – моя Вкраїно рідна,

Що маєш мову солов’їну

Сади квітучі й пісню мелодійну,

Поваги й гідності ти гідна.

 

Та чомусь вірність нині зневажають

І відданість затоптують у грязь,

Хто має гроші-той і князь.

Приймуть закон-самі ж його переступають.

 

Де нехтують закон,

Там починається свавілля і жорстокість

На п’єдестал возносять ницість і убогість

Неправді і лукавству ставлять трон.

 

Не має для людей ні захисту, ні правди,

< ... Читати далі »

Категорія: | Переглядів: 590 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.09.2016 | Коментарі: (0)  

     05 серпня в приміщенні бібліотеки смт. Томашгород відбувся літературний Вікенд «Бібліотека вихідного дня».

     На заході кращі читачі бібліотеки Близнюк Тетяна та Близнюк Наталія ділилися враженнями про прочитані твори сучасних українських письменників та розповідали про користь читання для сучасної молоді.

Ярослава Грудень.

 

Категорія: | Переглядів: 419 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.09.2016 | Коментарі: (0)  

     21 квітня в приміщенні міської бібліотеки відбулося засідання літературної світлиці «Поліське джерело».

      Засідання було приурочене до Всесвітнього дня книги і авторського права. Лавренюк Ірина бібліотекар Томашгородського НВК коротенько розповіла про зснування Всесвітнього дня книги.

     У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Це данина поваги до книг та авторів. Головна мета свята – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, мати доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Адже книги – це вікно у світ культурного розмаїття, це міст, що з'єднує різні цивілізації у часі й просторі.

     ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Причиною вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, М. Валеджо, В. Набоков… Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу.

     А потім у звичному режимі пройшло засідання світлиці. Нові вірші прочитали Ганна Близнюк, Володимир Тушич, Олена Горпинич, Тетяна Близнюк, Наталія Близнюк.

     Ганна Близнюк подарувала нашій бібліотеці примірник своєї книги «Свята обитель», а Олена Горпинич подарувала плетеного кошичка власної роботи до свята Великодня.

Ярослава Грудень.


Нове з поезій членів літературної світлиці:

СЛОВА

Наші, здається, легковажні фрази

Вражають просто в саме серце,

Ми навіть не хочем сказать для образи,

Проте це зовсім не має сенсу.

 

Підтримати, згода, буває важко

То просто сядь і обійми сильно,

... Читати далі »

Категорія: | Переглядів: 505 | Додав: WWWWW_W | Дата: 29.04.2016 | Коментарі: (0)  

     Стартує XIХ обласний фестиваль власної дитячої поезії «Провесінь», який продовжує скликати юні таланти.

     Березнівська центральна районна дитяча бібліотека спільно з відділом у справах сім’ї та молоді Березнівської райдержадміністрації, редакцією газети "Надслучанський вісник" організовують цей конкурс з метою пошуку юних талантів, підтримки обдарованої молоді, розвитку творчих здібностей у дітей, популяризації дитячого читання, виховання літературних та естетичних смаків. До участі запрошуємодітей віком від 6 до 17 років, які мають власні поезії .

     В зв’язку  зi складним економічним становищем у країні та районі цього року конкурс проходитиме лише в заочному турі.

     Просимо до 1 травня 2016  року  надіслати 2-3 власні поезії, набрані на комп’ютері, вказавши прізвище, ім’я, по-батькові, школу, клас та адресу, назву літературного об’єднання  чи студії  за адресою: Центральна районна дитяча бібліотека, вул. Київська, 7, м. Березне, 34600,  на e-mail:lib_кids@ukr.net

      Переможці конкурсу відзначатимуться дипломами, пам’ятними подарунками.

Детальніше про конкурс за посиланням:

http://berezne.libr.rv.ua/kids/proves.html

Категорія: | Переглядів: 515 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.04.2016 | Коментарі: (0)  

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 11 12 »
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930