Середа, 24.04.2024, 06:53
Вітаю Вас Гість | RSS

Міська бібліотека-філія смт.Томашгород

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 136
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

     19 березня в міській публічно-шкільній  бібліотеці смт. Томашгород відбулося перше засідання літературної світлиці «Що є життя - поезія чи проза». На ньому обговорювалася ідея створення світлиці, її учасники, зміст засідань та інші організаційні питання. Було  вибрано назву, керівників та вирішено запросити взяти участь в засіданнях усіх жителів, які пишуть вірші чи прозові твори.

     Кожне засідання планується присвячуватись письменникам-ювілярам України, тобто на кожному засіданні присутніх будуть знайомити з життєвим та творчим шляхом  письменника-іменинника того місяця, в якому відбуватиметься зустріч.              

      Перше засідання було присвячене видатній українській поетесі - шістдесятниці Ліні Костенко, бо саме в цей день їй  виповнилося 85 років.

     Завідуюча бібліотекою, Грудень Ярослава Антонівна, познайомила з життєвим та творчим шляхом поетеси.

-       Українська поетеса Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року в Ржищеві Київської області. Свою першу поетичну збірку "Проміння землі" Костенко видала у 1957 році. З 1961 до 1977 року її твори не друкувались через активну участь Костенко у русі шістдесятників, однак її поезія поширювалась "самвидавом". Серед найвідоміших творів Костенко – поеми "Берестечко", "Маруся Чурай", збiрки поезії "Вiтрила", "Сад нетанучих скульптур", а також перший прозовий роман "Записки сумашедшого",  який вона написала у 2010 році.

      Саме засідання проходило в дружному колі приємного спілкування. Місцеві поети Олена Василівна Горпиніч та Валентина Михайлівна Шнайдер зачитували свої нові вірші,  ділились планами на майбутнє. Бібліотекар шкільного відділу Ірина Лавренюк розповіла  про те,  як вона познайомилася з чудовими віршами  Валентини Михайлівни  і як вмовила показати свої вірші. Тепер Валентина Михайлівна разом з Іриною Олексіївною готують підбірку віршів для друкування книжки.

      Вірші Валентини Михайлівни дуже милозвучні і змістовні. Сама поетеса говорить: «Я що бачу, про те я й пишу…».  У поезіях Валентини Михайлівни також закладений виховний підтекст, так як вона працює вчителем світової  літератури  в Томашгородському НВК.

Діти – наше майбутнє

Дітей напризволяще ми не повинні залишати

Дорослі мають  це запам’ятати.

На вулиці тепер їх так багато,

А в кожного з них, мабуть, є і мама, і тато.

 

... Читати далі »

Категорія: | Переглядів: 583 | Додав: WWWWW_W | Дата: 30.03.2015 | Коментарі: (0)  

     23 березня в м. Києві у конференц – залі «Президент Готелю» відбулося заключне Засідання регіонального Проекту ООН «Міжнародна науково – інформаційна мережа з питань Чорнобиля». На Засідання була запрошена керівник ІКЦ Грудень Ярослава Антонівна (завідуюча міською бібліотекою смт.Томашгород)

     Регіональний проект організацій системи ООН «Міжнародна науково – інформаційна мережа з питань Чорнобиля» (International Research and Information Network , ICRIN) успішно впроваджувався на територіях України, Білорусії та Російської Федерації з 2009 року.

     Мета проекту  - інформування населення про безпечне проживання на територіях, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, а також адаптація найновішої наукової інформації щодо наслідків аварії до потреб населення, представлення її у вигляді практичних порад. Проект здійснювався зусиллями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ),  Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Програми розвитку ООН (ПРООН)  та урядів трьох країн, що найбільше постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС. Під час Заключного Засідання були представлені результати та досвід Проекту, його значення для відродження та розвитку територій, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та обговорені подальші механізми поширення інформації.

     Заключне Засідання проходило за такою программою:

Виступи:

- Світлана Сова, замісник начальника відділу Чорнобильських програм державного агенства України по керуванню зони;

- Геннадий Ласута, Замісник Міністра  Надзвичайних  Ситуацій  Республіки  Білорусь;

- Оксана Лещенко, Програмний спеціаліст, ПРООН;

«Огляд Міжнародної технічної  допомоги направленної на відродження територій постраждалих від  Чорнобильської катастрофи»;

- Олександр Бродский, Президент НПО «Розвиток  і  навколишнє середовище»

     «Досягнення  і досвід проекту: доповіді  представників  партнері  по втіленню  проекта (ІКТ-центри із Білорусії, Російської Федерацїї, України)»

... Читати далі »

Категорія: | Переглядів: 499 | Додав: WWWWW_W | Дата: 30.03.2015 | Коментарі: (0)  

І це вже рік, як ніч, відшелестів?
А це вже рік. Запікся в згустках крові.
Завмер у Сотні втрачених життів.
 І плаче у зневірі полиновій.
 
Категорія: | Переглядів: 517 | Додав: WWWWW_W | Дата: 27.02.2015 | Коментарі: (0)  

Ти постаєш в ясній обнові,
Як пісня линеш, рідне слово.
Ти наше диво калинове,
Кохана материнська мово!
     Рідна мова – це та ланка, яка поєднує людину з її країною, її народом, із попередніми поколіннями.  Рідна мова вміщає в собі традиції, історію, поезію, саму душу народу. Зважаючи на ту величезну роль, яку відіграє рідна мова в житті та історії народу, ЮНЕСКО 1999р. ухвалила відзначати 21 лютого як Всесвітній день рідної мови.  Саме з метою вшанування рідної мови 18 лютого в Томашгородському НВК вчителями української мови Ковалевич Валентиною Олександрівною, Гарбовською Іриною Василівною та бібліотекарем Лавренюк Іриною Олексіївною було проведено конференцію «Квітни, мово наша рідна!».
Категорія: | Переглядів: 577 | Додав: WWWWW_W | Дата: 27.02.2015 | Коментарі: (0)  

     12 лютого бібліотекарем шкільного відділу міської  ПШБ смт.Томашгород,  Іриною Олексіївною Лавренюк, було проведено брейн-ринг з  англійської мови на тему «Вечір Гаррі Поттера». За допомогою вчителів іноземної мови було підготовлено ряд запитань та завдань. До участі були запрошені учні 5-7 класів.
     10 лютого в приміщенні бібліотеки відбулося жеребкування, команди обирали жетони, які стали їхніми емблемами.
     Захід  проводився в актовому залі, який був оформлений відповідно до теми: виставка книг про Гарі Поттера, плакат, столи учасників були накриті скатертиною того кольору, якого й емблеми їхньої команди.
     До журі ввійшли вчителі англійської мови: Кудитіна Олена Йосипівна та Адріяшева Лариса Миколаївна. В результаті перемогла команда 7-А класу, друге місце за 7-Б, третє – 5 клас, а на четвертому опиналась команда 6 класу. Всі учасники були нагороджені солодкими призами.
Ірина Лавренюк
Категорія: | Переглядів: 716 | Додав: WWWWW_W | Дата: 27.02.2015 | Коментарі: (0)  

     02.02. 2015 року з 15:30-17:00 в приміщенні міської ПШБ смт. Томашгород відбулося засідання «Творчої майстерні». Тема: «В’язання гачком. Основні техніки».
     Мета:  ознайомити учасників з технікою виконання   «стовпчика з накидом», «стовпчика з двома накидами».

Хід заняття
     Перед початком занять було показано презентацію «Вязання крючком», де були показані основні техніки вязання.
     Після перегляду презентації Лавренюк Ірина показала учасникам як зробити першу петлю та вязати повітряні петлі. Вчилися робити стовпчики з одним та двома накидами. На цьому занятті також виготовили невеличкі квіточки.
Категорія: | Переглядів: 640 | Додав: WWWWW_W | Дата: 09.02.2015 | Коментарі: (0)  

      «Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього»,– говорить народна мудрість. І це справді так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі за своє минуле. Людина, яка не знає минулого – як перекотиполе, куди вітер подме, туди воно й котиться.
     Саме тому, ми повинні знати свою історію, своє минуле. А історія наша вмита кров’ю і сльозами. Однією з найтрагічніших її сторінок – бій під Крутами. Дата 29 січня увійшла в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.
     З метою виховання в молоді, поваги до історичного минулого українського народу, вшанування пам’яті українських юнаків, що полягли в бою під Крутами, в  Томашгородському НВК школі І-ІІІ ст.-ліцеї  була проведена літературно-музична композиція «Славні Крути», приурочена пам’яті героїв Крут. Школярі розповіли про героїчний подвиг крутян,читали поезії  та вшанували полеглих героїв хвилиною мовчання. Цей захід був підготовлений та проведений вчителем історії Бежаєвою Валентиною Георгіївною та бібліотекарем Лавренюк Іриною Олексіївною.


Категорія: | Переглядів: 1003 | Додав: WWWWW_W | Дата: 09.02.2015 | Коментарі: (0)  

Шановні друзі!
Прийміть сердечні вітання 
з Новим 2015 роком!
Рік кози не йде,а скаче,
На хвості несе удачу,
Цілий віз везе достатку,
В Україну, в кожну хатку!
Весело дзвенить дзвінками,
Радість, щоб була між нами.
В мирі, злагоді, надії,
Всі здійснились Ваші мрії!
Категорія: | Переглядів: 419 | Додав: WWWWW_W | Дата: 31.12.2014 | Коментарі: (0)  

15 грудня (понеділок)
 Останній день подання звітності:
- звіту про використання РРО та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма № ЗВР-1) за листопад 2014 року, якщо не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв'язку; довідки про використані розрахункові книжки.
Останній день сплати:
- збору за провадження торговельної діяльності, діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями (з придбанням торгового патенту) на січень 2015 року.
 
16 грудня (вівторок)
Останній день подання звітності:
- заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з I кварталу 2015 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік.
Категорія: | Переглядів: 437 | Додав: WWWWW_W | Дата: 04.12.2014 | Коментарі: (0)  

    З 17 по 21 листопада в Томашгородському НВК школі І-ІІІ ст-ліцеї педагогом – організатором, Ковтун Н.М., та бібліотекарем, Лавренюк І.О., було проведено ряд заходів до роковин Голодомору 1932-1933 років під загальною назвою «У той рік заніміли зозулі, накувавши знедолений вік».
     Відповідно до плану було організовано виставку-інсталяцію  «О, не забудем 33 рік», на якій дітям та вчителям було представлено «їжу» часів голодомору: перемерзлі овочі, хліб, спечений з висівок та сухого, тертого листя.
     Також у школі пройшов  усний  історичний  журнал  «Прости нас, памяте, прости!» Учні та вчителі мали змогу почути страшні історичні факти та цифри про цю трагічну сторінку з життя українського народу, прослухали і  «Листи з минулого»,  пронизані болем поетичні рядки про геноцид   ... Читати далі »
Категорія: | Переглядів: 469 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.12.2014 | Коментарі: (0)  

« 1 2 ... 6 7 8 9 10 11 12 »
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930