П`ятниця, 19.04.2024, 18:47
Вітаю Вас Гість | RSS

Міська бібліотека-філія смт.Томашгород

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 136
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Січень » 29 » Народознавча інтернет-подорож: «Обряди українського народу. Старий Новий рік. Водохреща».
13:15
Народознавча інтернет-подорож: «Обряди українського народу. Старий Новий рік. Водохреща».

     10 січня в приміщенні міської  ПШБ смт. Томашгород було проведено  народознавчу інтернет-подорож: «Обряди українського народу. Старий Новий рік. Водохреща».

     Подорож провела завідуюча бібліотекою Грудень Ярослава.

     Присутні були ознайомленні з зимовими святами і традиціями їх проведення в Україні в Інтернет – режимі. Присутні мандрували новорічним Львовом, Києвом, Тернополем і мали змогу побачити новорічні звичаї та обряди Західної України.

     Відвідали Різдвяний ярмарок

     Проходить подія  у Львові на проспекті Свободи - від Оперного театру до пам’ятника Т.Шевченку і на пл. Ринок (західна та східна сторони). Цей захід завжди користується великим успіхом і чимось схожий на свято, яке проходить в Європі. Тут перед вами відкриваються невеликі дерев'яні будиночки, і купити тут можна все, що душа забажає.

     Познайомилися з  Дідухом  - одним з головних символів Різдва

     Присутні побачили, як  6 січня, на площі Яворського перед костелом єзуїтів встановлюють  дідух, або сніп пшениці висотою більше 5 метрів, один з головних символів світлого свята Різдва. Як правило, дідух виготовляють з дрібних снопів вручну.

     Завітали  користувачі бібліотеки  на  Свято пампуха

     Відбудеться традиційне  Свято Пампуха, 7-9 січня у Шевченківському гаю м. Львів. Гості Свята мають змогу долучитися до давніх звичаїв та насолодитися виступами найкращих вуличних вертепів та дитячих ансамблів, різдвяними виставами, відвідати великий ярмарок,який щедро  бути почастованими  численними різдвяними стравами, а саме – медовою кутею, духмяним узваром та іншими смаколиками. Ну і звичайно не обходиться  без пампухів, які можна буде скуштувати з найрізноманітнішими начинками, а також дізнатися більше про особливості їх приготування та історію цієї смачної страви.

     Різдво у гаю. Таке традиційне вертепне дійство на Різдво у Львові розпочинається у Музеї народної архітектури  та побуту. Тут всі  потрапили  в атмосферу давнього села, де хатки сповнені сімейним затишком, де у колі рідних по духу людей звучить дзвінка коляда у сяйві різдвяних звізд. 

     8 січня традиційно відбувається  "Святкова хода звіздарів" центральними вулицями Львова. Хода рухається площею Ринок і завершиться на ярмарковій площі біля Оперного театру. А на сцені біля опери діє різдвяна програма – колядування від фольклорних колективів міста, виступи вертепів, естрадних виконавців,презентація звізд від майстрів, нагородження звіздарів. 

     Також гості віртуальної мандрівки відвідали такі цікаві місця і фестивалі, як:

     Школа різдва під Арсеналом, парад Миколайчиків, відкриття ялинки та фестиваль Медовухи в Ужгороді,  фестиваль Червене вино у Мукачеві,свято Маланки в Вашківцях, фестиваль гентешів у Гечі, гуцульска Коляда.

     Всі присутні з захоплення дивилися на звичаї свого народу, були вражені різноманітність форм проведення різдвяних святкувань і захоплені красою рідної України і щедрою душею свого народу.

Ярослава Грудень.

Переглядів: 458 | Додав: WWWWW_W | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031